Hundekjøring har som alle andre idretter sine egne ord og uttrykk. Her er de viktigste – og litt annen informasjon som er kjekk å vite.

Musher

En musher er en hundekjører, altså den som står på sleden.

Handler

En handler/kennelhjelp er en person som hjelper hundekjøreren med trening og hundestell gjennom sesongen. Under er løp hjelper handleren hundekjøreren med alt unntatt hundene underveis i løpet, som matlaging, strategi for løpet, klestørk og oppdateringer underveis. 

Sjekkpunkt

Underveis i løpet skal kjørerne innom ulike sjekkpunkter. Her skal hunder og kjører hvile, få mat og vann, og fylle på med mer mat og utstyr. Det er viktig at hundekjøreren er effektiv på sjekkpunktene, slik at både hunder og kjører får mest mulig hvile og restitusjon. Kjøreren må selv ta vare på hundene på sjekkpunktet, som å smøre poter, massere muskulatur og fóre, mens handleren kan bistå med de øvrige oppgavene. Uansett hvor sliten man måtte være, er det alltid hundene som kommer i første rekke. Hundene sjekkes også av veterinærer, og dersom noen viser sykdomstegn, blir de tatt ut av løpet. Disse blir ikke erstattet av “friske” hunder.

RNB

Står for Registered Nordic Breed, altså av de renrasede trekkhundrasene, som samojed, grønlandshund, sibirsk husky og alaskan malamute.

Sleden

Kjøreren står på meiene bak sleden, og sparker eller skyver sleden for å hjelpe hundene. Sleden skal være stor nok til å ha plass til minimum én hund i sledetrekket i tillegg til obligatorisk utstyr. Vekten på en konkurranseslede med alt obligatorisk utstyr er rundt 50 kilo + deltaker.

Spann

På Pasvik Trail har vi to klasser: Åpen og begrenset klasse. Begge klasser kjører ca 240km under løpet. 

Åpen klasse har valgfritt antall hunder, men det kan settes begrensning pga føreforhold. Klassen har minimum 9 hunder ved start og 6 hunder ved målgang. 

Begrenset klasse starter kjører med maks 8 hunder, minimum 6 hunder fra start og 5 hunder ved målgang.  

Søvn

Noe en hundekjører gjerne får veldig lite av underveis i et løp. Ofte rekker man ikke mer enn et par timer i døgnet, og hundenes velferd skal alltid prioriteres. Det hender at hundekjørere sovner på – og faller av sleden – i fart!

Potesokker

Skal beskytte potene til hundene i mil etter mil i snøføre, skare og is. En hundekjører bruker mange tusen kroner bare på potesokker i sesongen.

Mat

Også noe hundene får mer av enn kjørerne! En trekkhund spiser ofte 10.000 kalorier i løpet av en dag, og det er vesentlig at de klarer å få i seg maten effektivt og raskt. Tenk om du selv skulle dytte innpå 10 hamburgere på rappen!

Hundene

Hundene som oftest brukes i hundekjøring er alaskan husky, sibiriske huskyer og alaskan malamutes.

Rasene er svært intelligente og lettrente, noe som gjør dem perfekt tilpasset rollen som trekkhunder i et spann. Alaska husky er ikke en ren rase, men en blanding av raser som har gode utholdenhets- og trekkegenskaper. Hundene skal klare å ta til seg næring raskt og effektivt og kunne nyttegjøre seg den, og det er en fordel med relativt langbeinte raser.

Lederhund

Lederhundene er ikke nødvendigvis de raskeste hundene, men det er hunder som liker å gå i front og som tar kommandoer fra hundekjører. En god lederhund fungerer godt sammen med hundekjøreren, setter et jevnt tempo og er teamleder for resten av flokken. Rett bak lederhunden(e) er to “point dogs” som bidrar til å navigere svinger, spesielt nyttig i dyp snø eller på bratte stier. Midthundene er “team dogs”, som høres gjennomsnittlig ut, men de er ofte den avgjørende trekkraften for hele laget. Til slutt er de sterkeste hundene plassert helt bak, nærmest hundekjøreren, og kalles “wheel dogs”. Hundene er koblet sammet med et linesett som er festet til sleden, og alle hundene skal ha nakkeline, seler, og selen er festet i en bakline eller trekkline. Denne er festet i midtlinen. Midtlinen er satt sammen av ulike seksjoner.